Prețurile la alimente, la un preț record: războiul își face resimțite efectele financiare la nivel global
Începe să fie din ce în ce mai complicat să ne permitem coșul zilnic de alimente, iar dacă tendința ta este să dai vina pe autoritățile române pentru că începe să bată vântul prin buzunare, merită să ai în vedere că probleme similare sunt întâmpinate pe întregul mapamond.
Prețurile la alimente nu au fost niciodată mai ridicate decât acum. Valorile record se regăsesc și în indicele global al prețurilor la produsele alimentare, aspect evident încă de la finele lunii februarie. Parțial, în spatele scumpirilor, se află majorarea prețului la uleiurile vegetale și prețurile la lactate. Informația a fost confirmată de FAO – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, conform Reuters.
Se întâmplă deja la raft și va deveni mai grav
FAO a publicat cea mai recentă valoare pentru Food Price Index. Acesta măsoară modificările prețurilor înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie.
După cum s-a mai întâmplat și în trecut, prețurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflației, în parte și datorită consumului mai mare, o consecință a redresării economiei după criza financiară provocată de pandemie. Dacă nu era evident pentru cineva, în cazul țărilor dependente de importuri sau al celor care importă foarte mult, cum este România, cel mai mult vor avea de suferit oamenii săraci.
Nu ajută nici temerile legate de situația recoltelor și disponibilitatea exporturilor, dar acestea sunt responsabile doar parțial de scumpirea globală a alimentelor. „Majorarea prețurilor produselor alimentare vine din afara producției de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrășămintelor și al furajelor”, a apreciat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage.
Este important de reținut că valorile de mai sus nu reflectă încă invazia Ucrainei, iar Rusia și țara atacată sunt responsabile de peste 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% orz, 20% porumb, peste 50% ulei de floarea soarelui și semințe oleaginoase. Deci, scumpirile vor continua.